Göteborgsvarvsfiske Göteborgsvarvsfiske

Sedan 2011 använder vi spön av trä!

Välkommen till fiskerundan 2012!

I år kommer Göteborgsvarvet att sparkas igång den 12 maj, och vi kommer vara där ännu en gång med dubbelt av allt! Vår fiskespö-arsenal har fördubblats och rustats upp, vårt donutsförråd utökats och andelen människor som kommer delta är fler än någonsin tidigare!

Plan?

Precis som förra året kommer vi förmodligen att utgå från Backaplan, i huvudsak för att där finns gott om parkeringsplatser. Vart vi kommer fiska är ännu inte helt bestämt, men i år kommer vi förmodligen inte att göra något stopp på Göta älvbron utan vi kommer med största säkerhet att börja direkt i närheten av avenyn.

Elitlöparna kommer börja springa vid halv två, och de når den delen av banan där vi står runt två-tiden. Av erfarenhet vet vi att de löpare som nappar bäst börjar i de något senare startgrupperna. Någon speciell starttid är inte fastställd ännu, men preliminärt kommer vi att samlas vid Backaplan klockan 14:00 för att sedan genomföra vår promenad in mot staden.

Väl på plats gör vi som tidigare år, för fram godheterna, agnar och kastar ut!

Utrustning?

Vi har som bekant dubblat vårt fiskespöförråd! Nu tillhandahåller vi omkring åtta fiskespön av massiv tejp, med en liten gnutta trä. Anledningen till att vi använder dessa specialgjorda trä-spön är densamma som förra året, för att minska olycksrisken med "rekyler" som de traditionella mjuka spöna förde med sig.

I år, liksom alltid annars och för evigt, använder vi donuts som bete! Vi har beställt in två lådor donuts för årets löpare att smaska i sig, dubbelt upp jämfört med förra året!

Vill du vara med?

Vi skojfriskare börjar närma oss taket på hur stor en enskild grupp kan vara, men vill du vara med är det inget som hindrar dig från att skapa en till grupp, eller ansluta dig till oss då vi med säkerhet kanske kan knö in lite fler människor i fiskegruppen. Vill du vara med på vår runda så föreslår jag att du beger dig till vår facebook-sida och skriver någonstans att du vill vara med.

Vill du annordna din egen fiskerunda är det inget som hindrar att du fattar tag i ett fiskespö och ett par kompisar och placerar er vid banan någonstans, det viktiga är att ni, löpare och åskadare har kul! Precis som alltid är det viktigt att beakta säkerheten. Blockera inte banan och påverka inte löparnas resultat negativt på något vis. Har ni dessutom vägarna förbi så kan ni alltid hälsa på oss!

Göteborgsvarvsfiske 2011

Årets fiskerunda gick av stapeln den 21 maj och blev den längsta, största och mest framgångsrika runda hittills! Rundan i sig varade omkring tre timmar, vilket var långt längre än vi först förväntade oss, och bestod av fem fiskare som med fyra fiskespön kastade ut 48 donuts i det vimlande löpar-havet.

Sett till antalet fiskare och antalet fiskespön var det i år en klar fördubbling från förra året då vi maxade två fiskespön och två (och en halv) fiskare. Mängden donuts däremot mångdubblades vår tidigare donuts-insats från förra årets 14! Oväntat nog ökade även antalet fiskeplatser i år, från att tidigare bara huserat på Götaälvbron stod vi i år även vid Vasaplatsen, man kan ju undra om denna trend kommer att hålla i sig...

I år tog vi dessutom bilder, man vill ju inte att förra årets misstag skall upprepa sig där man inte hade något mer än bara berättelser. Dessa finner ni på vår Facebook-sida!

Gällande trenden om fördubbling som vi haft i många år så har även antalet omnämningar av utomstående fördubblats sedan tidigare. I år uppmärksammades vi dels av Göteborgsvarvets fotograf Jeff Johns på Facebook, och dels av bild-bloggaren klshnkv på Dayviews.

Årets uppdrag, utan tvivel slutfört! Vi ses 2012!

-- Marcus (den 14 april 2012)

Första året fiskade vi med chokladdonuts!

Välkommen till årets fiskerunda!

Den 21 maj går årets Göteborgsvarv av stapeln, och liksom 2009 och 2010 kommer även vi att vara närvarande med vår nyinförskaffade och förstaklassiga fiskeutrustning! Förhoppningsvis följer vi även de två föregående årens trend och blir fler fiskare med ännu mer bete!

Plan?

Planen för 2011 är att denna gång återvända till avenyn och påbörja vår fiskerunda där strax innan 15:00. Går det för bra på avenyn kommer vi sakta men säkert att förflytta oss mot älven och förhoppningsvis gör vi ett sista stopp uppe på Göta älvbron innan vi avslutar årets runda. I år planeras alltsammans pågå under en dryg timme, men allt beror naturligtvis på hur många vi blir som fiskar, samt hur god fiskelyckan blir.

Utrustning?

Nytt för i år är att vi skrotat våra tidigare fiskespön, på grund av att dessa var lite för böjbara, till förmån för specialgjorda rundstavar i trä. Anledningen till denna är till stor del att slippa olycksrisken som funnits när fiskespöna "slagit tillbaka" i en kraftfull rekyl när en löpare fångat en donut, risken att bakomvarande löpare träffas är ganska stor, något som vi vill slippa i år.

Som bete har vi, precis som vanligt, donuts! Denna gång har vi ökat antalet och vi planerar att plocka med oss omkring fyrtiotalet helt vanliga donuts för hungriga löpare att gnaga på!

Vill du vara med?

Det bästa med allt detta är att det enda du behöver göra är att fatta tag i ett fiskespö och ställa dig någonstans längs med löparbanan, skrapa samman ett gäng kompisar eller stå ensam, huvudsaken är att både du, löpare och åskådare har roligt! Tänk dock på säkerheten, att inte blockera banan och att inte avsiktligt försämra resultaten för löparna, tänk även på att börja fisket lite efter att loppet startat, så att elitlöparna inte påverkas av det lilla upptåget. Har du dessutom vägarna förbi, så kom och hälsa på oss!

-- Marcus (den 13 april 2011)

Göteborgsvarvsfiske 2010

Ingen av oss som fiskade i år skrev något om detta, eller ens knäppte några bilder, därav tomheten. Däremot blev vi detta år för första gången uppmärksammade av någon annan än oss själva, nämligen av den amerikanska löparen (och bloggaren) Jay Parker som såg oss under loppet och tillägnade en halv paragraf åt oss:

The next noteworthy part of the course is the Götaälvbron bridge, which is a bit lower than the Älvsborg, but a bit longer as well. On the downslope of this one, some guy was holding a doughnut over the crowd of runners hung from a fishing rod and line. Smart-ass…

-- Jay Parker (That Guy Who Runs)

2010 års fiske slog dessutom rekorden i både mängd fiskare och antal donuts vi metade med. Vi var officiellt tre som fiskade (i praktiken snarare två och en halv), jämfört med två från året innan, dessutom hade vi omkring 14 donuts till vårt förfogande istället för fyra som tidigare.

-- Marcus (den 14 april 2011)

Göteborgsvarvsfiske 2010, nu på lördag!

I övermorgon är det lördag och ett nytt Göteborgsvarv tar fart. Loppet startar klockan 13:30, elitlöpare och annat prestationsfolk bör vara loppet runt inom två timmar så en bra tid för alla oss fiskesugna är att dyka upp 15:00 eller så. Anledningen till att man bör sträva efter de senare grupperna är två, dels vill vi ju inte störa de som vill sätta rekord och lägga allt fokus på loppet, och dels så brukar de senare grupperna innehålla mer "mindre seriösa löpare" som har en tendens att nappa oftare.

Jag personligen planerar att dyka upp, eventuellt... får se hur det blir med mina vapendragare, liksom förra året är jag alldeles för sent ute för att inhandla fiskeutrustning.

Är du sugen på att vara med så behöver du bara se till att du har ett tämligen långt och mycket hållbart fiskespö, det skall nå över löparna utan att vara i vägen för dem, varken spöet eller betet. Som vanligt agnar vi med donuts, se till att de är ganska spröda och går av lätt. Vi fick lärt oss förra året att sega donuts som inte vill ge efter inte är bra att kombinera med väldigt böjbara fiskepön, och åskådarna till vänster om oss tyckte nog inte heller att det var jätteroligt när ett spö kom flygandes mot dem.

Alltså det som behövs är, förstärkt fiskespö (löpare drar hårdare än vanlig fisk), bete som lossar lätt, glada vänner och en mängd självdistans. Annat som kan vara bra att ha är skägg, tältpall, sydväst, regnrock, pipa och utpräglad göteborgsk dialekt!

-- Marcus (den 20 maj 2010)

Göteborgsvarvsfiske 2009

Igår hände en massa roliga saker! Faktum är att det var en av de mest fullbokade dagar jag varit med om... kompis fyller 18, Eurovision-final och lite annat, men främst av allt, Göteborgsvarvet! Redan förra sommaren fick jag idén att fiska under världens största halvmaraton, inte fiska efter vanlig fisk nej... beväpnade med fiskespön och donuts tog vi oss an de stora fiskarna!

Planen var enkel, och jag tror inte att någon annan har gjort det under Göteborgsvarvet innan! Häng upp donuts över de som springer och fiska efter människor som är sugna att få sig en gratis munsbit av detta underbara bakverk! Visst, det var första gången någonsin jag gjorde detta och det finns en hel del att perfektionera tills nästa gång, exempelvis att inte ha något annat planerat samma dag! xD

Vi började klockan 14:30 och vår utgångspunkt var avenyn, vid den här tiden hade inte löparna hunnit komma dit bort så vi borde ju ha gått om tid, eller hur? INTE! Först och främst vad donutsen i sig ett problem, de var slutsålda eller obefintliga i många av de butiker jag kikade in i, så vi fick bara tag i totalt fyra chokladgallserade sådana, vilka är väldigt äckliga. Dessutom tog det inte bara lång tid att hitta min medkumpan Robin som var den enda som inte insjuknat lagom till loppet, utan att hitta en bra plats vid sidan av loppet var också en hård match. Till slut, klockan 15:45 ungefär hittade vi ett par hål bland åskådarna och vi började sakta men säkert att materialisera vår plan!

Sittandes i rännstenen monterade vi ihop våra två fiskespön, två stycken kastspön för att vara exakt, testade så att höjden var okej (vilket den var om man höll händerna riktigt högt) och sedan var det bara att sätta på betet och njuta av alla donutssugna sprinters!

Robin var först ut med att sjösätta sitt spö och testa turen i forsen, lyckligt nog rasade hans donut i marken och han var tvungen att bita i det sura äpplet och ta en ny. Jag år andra sida fick omgående några sugna firrar som iakttog mitt bete och den förste som ville pröva lyckan var en man med en Pippi Långstrump-peruk som hoppade med all sin kraft, men missade. Våra offer verkar helt ha missat poängen och medan Robin laddade om sitt fiskespö verkade alla löpare ha fått för sig att man skall slå på de hängande donutsen, vilket egentligen inte var fallet men... både vi, åskådarna, förbipasserande och löparna roade oss ganska mycket åt det ändå. Och se där, en listig liten fisk slog av betet och mumsade vidare utan att jag fick en chans att dra in honom.

Tillbaka till ryggsäcken, på med min sista donut, Robin är fortfarande miserabel ett par meter ifrån mig där han metar för fullan ro. Många hoppar och skrattar, men ingen vågar sig på att försöka fånga dem. Jag är först av oss två att få ett riktigt napp. En yngre kille hoppar upp och fångar donuten graciöst som en balettdansös, dock så verkar bakverket geggat till sig lite i sommarsolen och vägrar släppa taget om fiskelinan, vilket resulterar till att hela fiskespöet svänger efter löparen till donuten ger efter och skickar tillbaka det i en våldsam rekyl. Ett ordentligt napp! Hoppas det smakade!

Robin var dock inte lika estetiskt tilltalande som jag och det dröjde ett par minuter efter mitt napp tills även han fick en firre på kroken.

Alla donuts var uppätna eller ja.. försvunna och utom synhåll och med två napp av fyra möjliga kan vi lätt konstatera att vi lyckades med vår plan!

Uppdrag slutfört!

-- Marcus (den 17 maj 2009)

Notera: Det här inlägget skrevs som ett blogginlägg för varvet 2009, därav den personliga tonen.